PR-cikk elhelyezés

Linképítés PR-cikkek megjelentetésével

seo pr linkepites

A blogban megjelenő Public relations cikk releváns szövege biztosítja a benne elhelyezett link hatékonyságát a megcélzott oldal Google előresorolásában. Ajánló weboldal: Termék - Árucikk - Szolgáltatás. Ajándékok. Honlapajánló.

Kaktusz nevelése otthon, télikertben

2023.06.17. 10:17 seo-linképítő

telikert-otletek.jpg

Kaktuszok, sivatagi pozsgások nevelése otthon? Jól használható terasz és télikert ötletek növények telepítéséről - nemcsak hobbikertészeknek

Zárt terasz, télikert: hogyan neveljünk kaktuszt otthonunkban?

Még a kertészkedő növénybarátok közül is kevesen tudják, de a kaktuszok nemcsak a déli országokban vészelik át a telet, hiszen nálunk is megannyi fajtája megtalálható. Persze vannak egyedek, amiket inkább a mediterrán vidékre érdemes beszerezni, azonban hazánkban szintén rengeteg növény bírja a hidegebb időt, csak meg kell találni a megfelelő teleltetési módszert. Lássuk, hogy milyen lehetőségeink vannak erre!

A kaktuszokról röviden

Minél jobban távolodunk az Egyenlítő vidékéről, annál komplikáltabb megoldásokat kell alkalmaznunk, ami a kaktuszok nevelését illeti. Nálunk inkább ezek teleltetése lehet trükkösebb, hiszen a növények nem bírják a mínusz fokokat, de sokféle a túl meleg, fűttöt lakást sem viseli annyira könnyen. Sokan úgy gondolják, hogy ezek csak a sivatagokban éldegélnek boldogan, pedig még ott is hűvösebbek az éjszakák, amikor a kaktuszok töltődni tudnak.

Télikerti sikeres termesztéshez nem árt tisztában lenni a kaktuszok fejlődésével és azok jellegzetességeivel. A pozsgás zöldek szinte bárhol remekül mutatnak, ráadásul nem igényelnek túl sok törődést sem, ha kapnak elég meleget és napfényt. Ezek ugyanis a gyökerekben, a szárukban és persze a levelekben tárolják a vizet, így történhet meg az, hogy jól bírják a hetekig vagy hónapokig tartó szárazságot is.

Azt azonban nem árt tudni, hogy nem minden pozsgás egyed kaktusz, így érdemes előbb tisztába kerülni azzal, hogy milyen virággal is kell szembenéznünk. Ezt követően már könnyebben tudjuk majd őket eltenni a téli hónapokra.

A kaktuszok teleltetése és átültetése

Ahhoz, hogy átvészeljék a telet, sokszor átültetésre is szükségük van. A kerti szerszámok több webáruházból is beszerezhetőek, amelyekkel sokkal könnyebb lesz a költöztetési munka. A nálunk is eléldegélő típusok nagyjából ugyanazokat a körülményeket viselik el, mint bármely másik kaktusz például a déli vidéken. Nyugodtan átültethetőek egy nagyobb, közös edénybe is, aztán mehetnek egy napos és száraz helyre. Azt azonban érdemes tudni, hogy a virágzásukhoz rengeteg napfényre van szükségük, ráadásul jó vízelvezetésű földet és talajt igényelnek. Az átültetés során tehát nem a legjobb megoldás a homok, hiszen ez nem tartalmaz túl sok tápanyagot sem.

A növényeket akkor érdemes behozni az udvarról vagy az erkélyről, ha a hőmérséklet 5 fok alá süllyed. Addig még nincsenek veszélyben, utána viszont könnyedén elpusztulhatnak. Emellett fontos tudni, hogy ősszel és télen, a kaktuszoknak nincs szükségük öntözésre, hiszen ilyenkor összemennek, felkészülnek a rosszabb időjárási viszonyokra. Ha ilyenkor vízzel locsoljuk őket, akkor az a felszívásuk után akár meg is fagyaszthatja a növényt.

A felkészülést tehát már ősz elején el kell kezdeni, kevesebb vízre van szükség ilyenkor, hogy mire beköszönt a tél, a kaktusz is érezze, hogy most vegetációs időszak jön. A legjobb, ha van egy olyan helyünk, ahol folyamatosan 5-15 fok közötti a hőmérséklet. Ez lehet egy fedett és zárt terasz, esetleg egy tároló, vagy kamra. Egy hűvösebb előszoba is sokkal jobb nekik, mint egy fűtött szoba, hiszen ezeket sokkal nehezebben viselik el.

Összegezve

A kaktuszok tehát nemcsak a déli országokban vészelik át a telet, hiszen megfelelő gondozás esetén, lakásban vagy zárt teraszon hazánkban is kibírják a hideget. Ehhez először nézzük meg, hogy elegendő helye van-e a cserépben. Ha nincs, akkor először ültessük át, majd ezt követően helyezzük egy fűtetlen, 5-15 fokos hőmérsékletű helyiségbe. Ez lehet egy előtér, egy zárt terasz, egy kisebb, fényes tároló, üvegezett veranda.


gardena.jpgKaktusz és más pozsgás növények számára a télikert vagy beépített terasz ideális telelőhely.

 

komment

Címkék: életmód otthon terasz télikert

A bejegyzés trackback címe:

https://linkepito.blog.hu/api/trackback/id/tr218148084
süti beállítások módosítása